Nu ai cum sa faci bani din YouTube daca nu intelegi algoritmul celei mai cunoscute platforme de continut video, motiv pentru care ar trebui sa descoperi cum functioneaza categoria de videoclipuri sugerate si ce ar trebui sa faci pentru a fi inclus in aceasta lista.
Daca vrei sa faci o afacere online pe aceasta platforma, sa iti cresti brandul personal si sa faci bani din YouTube, este important sa intelegi algoritmul si sa cunosti micile secrete care iti vor promova continutul in lista de videoclipuri sugerate.
De ce este important sa fii prezent in recomandari?
In general, un utilizator YouTube petrece aproximativ 40 de minute intr-o sesiune de YouTube. Initial, acceseaza platforma, cauta subiectul care il intereseaza si urmareste videoclipul gasit. Aceasta parte nu dureaza decat 10-15 minute. Restul timpului il petrece urmarind videoclipuri gasite in bara de recomandari sau de sugestii.
Videoclipurile sugerate se gasesc in partea dreapta a ecranului sau sub videoclip (cand este folosita aplicatia de YouTube Mobile). Daca reusesti sa intri in categoria aceasta, vei reusi sa atragi vizualizari si subscriberi noi pentru canalul tau.
Mai mult, acum zece ani, YouTube a depasit Yahoo, devenind cel mai folosit motor de cautare dupa Google (sursa). Insa platforma este in continua crestere si se preconizeaza ca, in curand, va depasi site-ul Amazon, devenind una dintre cele mai accesate platforme de catre cei cauta recomandari (sursa). Cand incerci sa construiesti o afacere online de succes, este inevitabil sa nu o promovezi si pe YouTube.
Cum functioneaza sistemul de recomandari?
Canalul YouTube Creators a postat un videoclip in care explica succint modul de functionare al sistemului de recomandari. Ce trebuie sa retii de aici este ca sugestiile sunt clipurile pe care YouTube le recomanda utilizatorilor in functie de vizionari anterioare, de subiecte de interes similare, precum si de istoric.
Videoclipurile sugerate pot fi de la orice canal YouTube, fie cel pe care il vizionezi, fie unul cu care ai interactionat in trecut, fie un canal complet nou, pe care nu il cunosti inca.
Ce trebuie sa faci pentru a fi prezent in categoria de sugestii?
Acum stii ca fiecare cautare pe YouTube atrage, in mare, vizionarea a cel putin 2-3 videoclipuri. Insa la fiecare minut, apar aproximativ 500 de ore de continut nou pe YouTube. Iata cum sa procedezi pentru a te diferentia de restul YouTuberilor!
- Optimizare. Daca vrei sa ajuti algoritmul YouTube sa iti gaseasca videoclipurile mai usor, trebuie sa iti optimizezi videoclipurile – sa creezi meta taguri care sa includa cuvintele cheie pe care le urmaresti, inclusiv pentru titlul si descrierea videoclipului tau.
- Creste potentialul de descoperire al videoclipului tau. Pe langa meta taguri, apeleaza la alte resurse de optimizare, cum ar fi subtitrarile, promovarile si colaborarile cu alti YouTuberi.
- Creeaza o serie de videoclipuri interconectate organic. Alege o nisa care se pliaza pe continutul postat de tine si optimizeaza toate videoclipurile in aceasta directie. Cu cat ai mai multe videoclipuri din aceeasi categorie, cu atat iti cresc sansele sa fii descoperit in lista de recomandari!
- Utilizeaza formate care sunt deja populare pe YouTube. In categoria de YouTube Trending, vei descoperi formate care obtin deja foarte multe vizualizari, cum ar fi provocarile sau diferite liste. Creeaza continut similar pentru a-ti mari sansele de a aparea in lista de recomandari ale videoclipurilor care au deja un numar ridicat de vizualizari.
- Cucereste de la prima vedere cu un thumbnail si un titlu irezistibil. Degeaba esti in lista de recomandari daca nu convingi utilizatorul sa dea click pe videoclipul tau. De aceea, ar trebui sa ai un thumbnail si un titlu atractiv. Daca vrei sa descoperi cum poti crea formule de introducere de succes, aici gasesti 51 de formule de titlu care atrag un trafic fenomenal.
- Incurajeaza-ti audienta sa se implice prin comentarii. Algoritmul YouTube pune foarte mult accent pe rata de implicare a utilizatorilor. O strategie de succes pe care multi YouTuberi o folosesc este sa posteze ei primul comentariu. Daca vrei sa faci la fel, nu trebuie decat sa pui o intrebare in sectia de comentarii si sa astepti ca cei care ti-au vizualizat videoclipul sa raspunda.
- Sugereaza alt videoclip direct in continut. Avand in vedere ca anumite aspecte din algoritmul de recomandari sunt inca necunoscute, cea mai sigura metoda de a atrage vizualizari este de a le spune utilizatorilor care se uita la clipul tau sa verifice si alte videoclipuri de-ale tale. Incearca sa fii cat mai convingator si sa le oferi argumente scurte, dar de impact, care sa le trezeasca interesul.
- Foloseste playlisturi, linkuri, carduri si ecrane de final. Toate aceste tool-uri gratuite sunt menite sa te ajute sa iti convingi audienta sa vizualizeze mai multe videoclipuri pe care le-ai creat de-a lungul timpului.
Respectand recomandarile din lista de mai sus, iti cresti sansele de a aparea in lista de sugestii si de a obtine mai multe vizualizari si subscriberi noi. Nu uita sa folosesti tool-ul pe care YouTube ti-l pune la dispozitie pentru acest scop, raportul Surse de Trafic.
Pentru accesarea surselor de trafic, trebuie sa urmezi urmatorii pasi:
1. Te conectezi la YouTube Studio.
2. Selectezi Date statistice din meniul din stanga.
3. Selectezi Acoperire din partea de sus a paginii.
4. Selectezi raportul Tipuri de surse de trafic.
5. Dai click pe Videoclipuri sugerate.
In momentul in care ajungi in categoria de Surse de Trafic, vei avea acces la un grafic construit pentru canalul tau, care arata in felul urmator:
Trebuie sa intelegi ca exista doua tipuri de trafic prin care poti obtine vizualizari pe canalul tau de YouTube: trafic intern (de pe YouTube) si trafic de la surse externe. Daca vrei sa afli cat trafic obtii din zona de sugestii, te intereseaza prima categorie.
Intr-o lucrare de specialiate denumita „Deep Neural Networks for YouTube Recommendations„, Paul Covington, Jay Adams si Emre Sargin analizeaza modul in care functioneaza lista de sugestii de pe YouTube. Autorii rezuma intregul eseu la trei intrebari esentiale pe care trebuie sa le ai in minte cand creezi continut:
- Cum a interactionat utilizatorul cu videoclipul postat de tine, precum si cu alte videoclipuri asemanatoare?
- Cate videoclipuri postate pe canalul tau a vizualizat utilizatorul?
- Cand a fost ultima data cand un utilizator a urmarit un videoclip pe acest subiect?
Atunci cand vrei sa creezi continut care sa apara in lista de sugestii YouTube, apeleaza la raportul de Surse de Trafic, foloseste recomandarile oferite in acest articol si incearca sa raspunzi de fiecare data la intrebarile puse de cei trei autori. Astfel, vei reusi sa iti maximizezi traficul pentru canalul tau de YouTube.