Cea mai recenta functie introdusa de platforma YouTube este Video Chapter. Functionalitatea acesteia este menita sa faciliteze vizionarea clipurilor din aplicatie. Dupa ce au testat functia respectiva timp de cel putin jumatate de an, cei de la YouTube au lansat oficial acest feature la sfarsitul lunii mai.

Pentru a accesa aceasta functie, trebuie sa utilizezi aplicatia YouTube pentru desktop sau pentru mobile. Clipurile lungi pot folosi aceasta functie pentru a-si imparti continutul in diferite sectiuni. Creatorul de continut are optiunea de a indica cel putin trei borne temporale intr-un videoclip, iar durata acestora nu trebuie sa fie mai mica de 10 secunde.

Utilizarea functiei de Video Chapters este optionala, desi YouTuberii au declarat ca sunt foarte incantati de acest update. Insa noul feature prezinta avantaje si pentru cei care urmaresc videoclipuri. In primul rand, le va fi mai usor sa ajunga la sectiunea din clip care ii intereseaza. De asemenea, cu ajutorul acestui feature, ei se pot intoarce sa urmeasca fragmentul care ii intereseaza de catre ori doresc.

Cum adaugi capitole (Video Chapters) la bara de progres?

Capitolele vor fi imparti videoclipul postat de tine in mai multe borne temporare. Fiecare sectiune va beneficia de o pre-vizualizare individuala, pe care o poti selecta din setari. Impartirea in sectiuni va fi semnalata in bara de marcaje.

Poti introduce capitole si in videoclipurile postate in trecut pentru a asigura ca cei care iti vizioneaza continutul au parte de o experienta cat se poate de placuta.

Iata ce pasi trebuie sa urmezi pentru a introduce functia de Video Chapters in videoclipurile tale!

  1. Conecteaza-te la YouTube.
  1. Incarca un videoclip sau acceseaza-l pe cel pe care vrei sa il editezi.
  1. Selecteaza optiunea de Editeaza videoclipul, pe care o gasesti sub videoclipul urcat.
  1. Alege optiunea Adauga detalii.
  1. In caseta Descriere, adauga o lista cu marcaje temporale si titluri pentru acestea.

Inainte de a salva modificarile facute, asigura-te ca ai respectat urmatoarele reguli:

  • Fiecare marcaj temporal este mai lung de 10 secunde;
  • Ai cel putin 3 borne temporale;
  • Primul marcaj temporal indicat incepe din momentul 00:00.

Daca ai urmat cei 5 pasi si ai respectat cele 3 reguli, inseamna ca ai activat cu succes sectia de Video Chapters sau de capitole din videoclipul tau de pe YouTube.

In cazul in care vrei sa dezactivezi aceasta functie, nu trebuie decat sa te intorci la categoria Descriere si sa modifici momentul de incepere al primului marcaj temporal de la 00:00 la 00:01.

Desktop vs. mobile – care e diferenta?

Desi optiunea de Video Chapters apare indiferent de device-ul de pe care accesezi aplicatia YouTube, a fost introdusa o noua functie, disponibila momentan doar pentru desktop. Detaliile din bara de progres nu poate fi afisate automat decat pentru optiunea de desktop.

Rolul detaliilor din bara de progres este de a-ti indica denumirea sectiunii din videoclip in care te afli. Acestea pot fi folosite cand urmaresti un clip, dar si atunci cand vrei sa obtii doar un preview al diferitelor capitole. Pentru a avea acces la aceste informatii pe mobil, trebuie sa navighezi manual in bara de progres.

Raspunsul la aceasta schimbare a fost pozitiv in mare parte, iar creatorii de continut se asteapta ca noua functie sa aduca schimbari obiceiurilor de consum al utilizatorilor YouTube.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *