Concurenta este acerba in mediul online. Este greu sa stabilesti reteta succesului pe Internet, insa un lucru este cert – continutul cu farse si pacaleli (prank videos) a reprezentat in cazul multor creatori de continut o „scurtatura” spre faima online.
Controversate, dar virale, aceste videoclipuri te pot ajuta sa castigi notorietate pe Internet, insa exista cateva reguli de care trebuie sa tii cont. Asadar, iata ce trebuie sa stii despre acest tip de continut inainte de a crea unul!
Scurt istoric
In urma cu aproximativ 20 ani, Johnny Knoxville a devenit figura publica a emisiunii Jackass. Extrem de controversat, acest reality show difuza actori efectuand o serie de farse, cascadorii si alte scene periculoase.
Desi a fost criticat pentru modul indecent in care crea continut, Jackass a ramas pana in ziua de astazi unul dintre cele mai distribuite forme de continut pe YouTube, pe Facebook si pe alte canale de social media.
Cei care au devenit renumiti pentru videoclipurile tip prank s-au inspirat din emisiunea Jackass, unde primau farsele si pacalelile in care erau implicati prieteni, membri ai familiei sau necunoscuti de pe strada.
Desi acest tip de continut este dificil de realizat si aproape niciunul dintre participanti nu se afla intr-un pozitie confortabila, prank videos aduna un numar impresionant de vizualizari atat pe YouTube, cat si pe TikTok.
Prank videos – DA si NU
Daca ai hotarat sa creezi acest tip de continut, trebuie sa stii ca exista cateva reguli nescrise pe care trebuie sa le urmezi. Iata cum arata lista de Do & Don’t pentru un videoclip cu farse!
Ce sa faci:
- Utilizeaza o camera de dimensiuni reduse, cu o rezolutie foarte buna;
- Achizitioneaza un microfon tip lavaliera, care sa capteze sunetul de la distanta;
- Foloseste un stabilizator pentru a surprinde imagini cat mai clare;
- Inainte de executare, pregateste farsa pana la cele mai mici detalii;
- Gaseste un cadru cu lumina clara, de preferat naturala;
- Dupa incheierea farsei, obtine consimtamantul participantilor pentru difuzarea acesteia in mediul online.
Ce sa NU faci?
- Nu inscena farsa;
- Nu angaja actori pentru videoclipul tau;
- Nu incalca legea;
- Nu folosi inregistrari cu persoane care nu sunt de acord cu acestea;
- Nu filma in locatii interzise;
- Nu promova un comportament indecent, imoral sau violent.
Iti aduc sponsorizari?
E adevarat ca daca vrei sa obtii notorietate online „peste noapte”, prank videos este reteta succesului, insa atunci cand vine vorba de sponsorizari, lucrurile stau putin diferit. Multe prank videos sunt inscenate, dar acestea sunt foarte transparente si te fac sa pierzi abonati cat ai spune „prank”.
De aceea, cand te hotarasti sa faci un prank video, este recomandat sa fii autentic si sa pastrezi reactia celui pacalit cat mai sincera. La urma urmei, originalitatea reactiilor face deliciul publicului. Insa ce au de spus sponsorii despre asta?
Reactiile imprevizibile pot sa implice folosirea unui limbaj licentios sau violent, un element care ar putea indeparta firmele care ar dori sa colaboreze cu tine. Din acest motiv, cei care creeaza continut bazat pe farse nu se bucura de foarte multe sponsorizari.
In concluzie, orice brand care isi doreste sa colaboreze cu un creator de continut care face farse trebuie sa se asigure ca valorile promovate de acesta sunt in concordanta cu principiile promovate de brandul lor.
Atunci cand creezi un prank video, tine cont de recomandarile de mai sus si retine ca poti face oamenii sa zambeasca si sa se distreze fara sa ofensezi pe niciunul dintre participantii la videoclip!