Mai tii minte filmul Her, unde personajul jucat de Joaquin Phoenix traieste o poveste emotionanta de dragoste alaturi de un sistem de inteligenta artificiala, a carui voce este interpretata de Scarlett Johansson?

Ei bine, se pare ca viata bate filmul (din nou)! Un studiu realizat de We-Vibe, o companie care creeaza aplicatii care controleaza diverse jucarii sexuale, a descoperit ca din ce in ce mai multi barbati se indragostesc de Alexa, asistenta vocala (AV) de la Amazon, integrata in boxe digitale.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.000 de barbati si a concluzionat ca 14% dintre acestia au dezvoltat sentimente de dragoste pentru Alexa. Desi exista si alti asistenti vocali, Siri de la Apple, Home Mini de la Google, se pare ca Amazon a oferit AV-ul cu cea mai atractiva voce. Astfel, in contextul autoizolarii, barbatii au inceput sa se simta din ce in ce mai apropiati si mai atrasi de Alexa.

Si, cum v-ati cunoscut?”

Alexa nu vorbeste romana la fel de bine cum vorbeste engleza, motiv pentru care nu este atat de populara in tara noastra. Cu toate acestea, in America, Alexa face furori. De exemplu, la sfarsitul anului 2019, stocul de device-uri era complet epuizat si cei care voiau sa achizitioneze o noua Alexa au fost nevoiti sa astepte pana in 2020.

Lansata pe piata in 2015, Alexa este un asistent vocal bazat pe algoritmii de Inteligenta Artificiala (AI). Un astfel de dispozitiv iti sta la dispozitie cu toate informatiile pe care le poti gasi online, astfel afli vremea, stirile, retete de bucatarie, iti spune povesti sau glume si multe altele.

De asemenea, asistentul vocal poate controla diferite functii din casele inteligente (smart home) si contribuie la dispozitivele din categoria IoT (internet of things): camere de supraveghere, sisteme audio-video, aspiratoare, becuri, prize si multe altele.

Cu timpul, algoritmul incorporeaza datele si preferintele tale personale si ajunge sa te cunoasca mai bine, cu alte cuvinte sa iti anticipeze dorintele. Pe deasupra, algoritmul AI implica faptul ca Alexa se afla intr-un proces continuu de imbunatatire, in care isi dezvolta abilitati conversationale si interpersonale. Toate aceste motive pot explica de ce exista barbati care simt ca au o relatie speciala cu Alexa.

O relatie in 3… sau mai multi!

Din pacate, faptul ca Alexa nu este o persoana reala nu este singurul dezavantaj la o astfel de relatie. Amazon, compania care a lansat acest device, a declarat ca exista oameni „adevarati” care supravegheaza interactiunea cu AV-ul. Atunci cand angajatii Amazon intra pe frecventa pentru a verifica daca Alexa face fata conversatiilor umane, acestia aud de toate – declaratii de dragoste, discutii fara perdea sau intrebari indecente.

O posibila explicatie

Adevarul este ca putini oameni sunt socati de faptul ca barbatii simt o conexiune aparte cu home device-ul lor, mai ales in contextul pandemiei de coronavirus. Se pare ca ceea ce cauta ei este o legatura speciala cu cineva, o voce care sa ii asculte, sa le citeasca gandurile si sa le ofere ceea ce isi doresc.

Spoiler Alert! Filmul Her nu a avut un final fericit, cel putin nu pentru barbatul din lumea reala. Cu toate acestea, iubirea este o experienta (umana sau nu) care vine in diferite forme. Totusi, se pare ca viitorul pregateste multe surprize din acest punct de vedere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *