In momentul de fata, aceasta este intrebarea care sta pe buzele tuturor: ce se va intampla cu TikTok? Pe cat de populara, pe atat de controversata, aplicatia fenomen nu a intrat doar in telefonul a peste 2 miliarde de utilizatori (sursa), ci a patruns si in toate canalele de stiri.
India a interzis TikTok, iar Donald Trump a anuntat ca, in prima saptamana din august, aplicatia va disparea si din Statele Unite. Planurile sale au fost totusi amanate pentru cel putin 45 de zile. De ce? Ce s-a intamplat cu TikTok? Cat de puternica (sau periculoasa) este aplicatia incat marii lideri ai lumii vor sa o elimine? Iata ce se stie momentan despre raspunsurile la aceste intrebari!
Dupa India, SUA vrea sa interzica TikTok

Motivul pentru care aceste tari vor sa renunte la aplicatiile de social media oferite de companiile chineze tine de protejarea securitatii nationale. Pe langa TikTok, guvernul de la Washington vrea sa anuleze companii precum Huawei si ZTE. De asemenea, in luna iulie, India a interzis peste 58 de aplicatii chinezesti.
Trump a anuntat ca vrea sa procedeze la fel, fiind sigur ca aplicatia celor de la ByteDance furnizeaza informatii confidentiale catre Partidul Comunist Chinez. De pilda, in decembrie 2019, armata americana le-a interzis angajatilor sai sa instaleze aplicatia pe device-urile personale, aceasta fiind vazuta ca o amenintare la siguranta nationala.
La inceputul lunii iulie, secretarul de stat american, Mike Pompeo, a declarat ca America planuieste sa urmeze modelul indian si sa interzica accesul la TikTok pe tot teritoriul Statelor Unite. La sfarsitul aceleiasi luni, presedintele american a anuntat ca aplicatia va fi interzisa imediat. Cu toate acestea, lucrurile au luat o intorsatura neasteptata…
Inainte de a discuta aceasta schimbare, este important sa facem o mica oprire asupra modului in care Facebook a reactionat la aceasta veste. Este esential sa observi reactia celor de la Facebook in fata acestei situatii fara precedent pentru a descoperi o strategie de marketing care nu da niciodata gres, la baza careia se afla informatia si adaptabilitatea.
De retinut: Instagram Reels
Imediat ce guvernul indian a anuntat ca retrage aplicatia TikTok de pe piata, Facebook a fost „pe faza” si a profitat de acest moment. Astfel, a lansat Instagram Reels, o alternativa disponibila momentan doar in statele care considera ca TikTok este un pericol la siguranta nationala.
Instagram Reels ofera utilizatorilor aceleasi functii ca aplicatia pe care isi propune sa o inlocuiasca – videoclipuri de 15 secunde si multe alte functii inventive care sa contribuie la crearea acestora.
Microsoft vrea sa cumpere TikTok

Interzicerea aplicatiei fenomen pe teritoriul Americii a fost amanata in momentul in care Microsoft a anuntat ca vrea sa cumpere TikTok. Momentan, Microsoft si ByteDance negociaza acest troc, avand termen limita pana la mijlocul lunii septembrie pentru a lua o decizie.
Trebuie sa retii ca TikTok este cea mai descarcata aplicatie la nivel mondial si ca valoarea sa este estimata undeva la 50 de miliarde de dolari. E normal ca ByteDance sa nu vrea sa vanda aplicatia care a doborat orice record de descarcari si incasari. De altfel, compania chineza neaga orice legatura cu Guvernul din Beijing.
Ramane de vazut ce se va intampla cu TikTok si cum vor reusi marile puteri mondiale sa negocieze influenta pe care o aplicatie de social media o are pe mapamond!