In ultimul deceniu, „imperiul” virtual a fost impartit intre patru companii recunoscute la nivel mondial: Amazon, Apple, Facebook si Google. Cei patru giganti detin monopolul lumii digitale si, daca vrei sa obtii bani online, trebuie sa apelezi la puterea lor.

Revolutia Internetului este una dintre cele mai mari revolutii ale omenirii si poate fi comparata cu cea industriala sau cu momentul in care a fost inventat tiparul. Aceasta perspectiva iti permite sa intelegi nu doar cat de esential este mediul digital in lumea actuala, ci si puterea fenomenala pe care o au cele patru companii.

Daca vrei sa afli mai multe despre cum au obtinut cele patru companii monopolul pe piata digitala, cartea „The Four – ADN-ul ascuns al Amazon, Apple, Facebook si Google” este esentiala. Aici, Scott Galloway, autorul acestui studiu, analizeaza cei patru giganti din diferite puncte de vedere. In cele ce urmeaza, vei descoperi care este perspectiva oferita asupra celei mai mari companii de vanzari online din lume, Amazon.

Denumita dupa cel mai bogat ecosistem mondial, compania Amazon valoreaza undeva la 1 trilion de dolari, iar cel care o detine este considerat cel mai bogat om in viata. Aceasta platforma a castigat notorietate nu doar prin varietatea produselor oferite, ci si prin recenziile pe care utilizatorii le lasa la produse. Daca vrei sa iti cumperi un produs de oriunde din lume, este recomandat sa intri pe site-ul Amazon si sa vezi ce au spus alti clienti despre obiectul pe care vrei sa il achizitionezi.

In cartea mentionata, Galloway exploreaza inceputul celor patru companii. De pilda, atunci cand vorbesti despre Amazon, nu poti sa nu mentionezi aparitia comertului online, moment de care aceasta companie a profitat la maximum. Jeff Bezos, antreprenorul care a fondat Amazon, este considerat un model de cei care sunt in continua cautare de idei de afaceri online.

Legat de acesta, Galloway spune: „De data aceasta, valoarea a fost creata cu o viteza nemaiintalnita de o singura companie deoarece, fiind virtuala, Amazon se poate extinde la sute de milioane de clienti si in toate domeniile de comert cu amanuntul, fara dificultatile clasice presupuse de construirea unor magazine reale din caramizi si mortar sau de angajarea a mii de oameni. Bezos si-a dat seama ca, pe Amazon, fiecare pagina poate fi un magazin si fiecare client, un vanzator, iar compania ar putea creste atat de rapid, incat nu vor mai exista colturi in care concurenta sa isi poata capata o nisa.”

Amazon a fost lansat in anul 1994, atunci cand cumparaturile online nu inspirau prea multa incredere. Din acest motiv, Bezos a considerat ca este mai potrivit sa deschida o librarie online, de unde se puteau achizitiona carti, un bun nu foarte valoros, pe care oamenii puteau risca sa il piarda.

Totusi, lansand aceasta librarie online, Bezos a utilizat doua strategii complet inovative. Fiecare carte putea fi rasfoita prin butonul ”Look Inside”. Totodata, a creat sectia de recenzii, unde clientii impartaseau experienta lor cu produsul respectiv, cu metoda de livrare, de plata etc. Astfel, Amazon a castigat rapid increderea utilizatorilor.

Credit: The Next Web
Credit: The Next Web

In scurt timp, platforma a inclus si vanzarea de CD-uri si DVD-uri. Tot atunci, a fost introdus conceptul de „market place”, locul unde oricine isi putea pune produsele la vanzare. Astfel, Amazon a reusit sa capete un trafic fenomenal devenind cel mai mare magazin online din lume.

Intr-un videoclip intitulat sugestiv „Amazon: Lupul deghizat in oaie”, YouTuberul Zaiafet discuta puterea pe care Amazon o capata prin datele pe care le primeste de la oricine participa la acest market place. De pilda, spune Zaiafet, Amazon „poate afla cu usurinta care sunt produsele cu cea mai mare cautare. Adica poate sa se apuce sa vanda el produsele cele mai cautate si sa elimine vanzatorul initial vanzand mai ieftin, pana acesta da faliment”.

Folosind aceasta tactica, Amazon reuseste sa obtina monopol pe piata si sa ramana in topul celor patru giganti din lumea virtuala. Cu toate acestea, exista nenumarate metode de a face bani din Amazon si multa lume poate obtine profit online din aceasta platforma de comert electronic.

Main picture credit: Angela Hsieh – NPR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *