Cu siguranta ai auzit deja despre aceasta industrie, al carui nume periculos promite eficienta maxima si profit spectaculos. Acum a venit momentul sa afli ce inseamna growth hackingul, ce este un growth hacker, cu ce ocupa, precum si alte detalii interesante despre acest domeniu.

Ce inseamna growth hacking?

Dupa cum ii spune si numele, industria de growth hacking se concentreaza exclusiv pe cresterea unei afaceri, motiv pentru care multi antreprenori aflati la inceput de drum folosesc growth hackeri pentru start up-ul lor. Cresterea pe care o ofera aceasta optiune apare intr-un timp foarte scurt, folosind resurse financiare cat mai reduse.

Termenul de growth hacking a fost introdus in anul 2010 de catre Sean Ellis, fondatorul primei companii specializate in growth hacker marketing. Desi o astfel de campanie de marketing vizeaza in principal start up-urile, aceste strategii aduc rezultate si companiilor care au acumulat experienta intr-o anumita nisa de-a lungul timpului. Din acest motiv, pentru multi, growth hacking este mai mult decat o strategie de marketing.

Cei care lucreaza pentru aceasta industrie se numesc growth hackeri si sunt cunoscuti si ca growth marketers. Cu toate acestea, ei sunt mai mult decat oameni de marketing, pentru ca folosesc strategii inovative si low-cost pentru a ajuta diferite firme sa castige clienti si profit.

Care este „fisa postului” pentru un growth hacker?

Aaron Ginn defineste un growth hacker dupa cum urmeaza: „Scopul final al oricarui growth hacker este sa creeze o masinarie de marketing care se autoperpetueaza si care ajunge singura la milioane.” Descopera, in cele ce urmeaza, ce include „fisa postului” pentru o meserie atat de neconventionala!

Un growth hacker este specializat in diferite strategii de marketing care, cu buget redus, reusesc sa creasca cifra de venituri a oricarei afaceri. Oricine lucreaza pentru promovarea unor servicii sau produse poate fi considerat un growth hacker. Iata care sunt calitatile principale pe care le presupune un astfel de rol:

  • Personalitate analitica, curioasa, atenta la detalii;
  • Gandesc si speculeaza diferite strategii de growth, de crestere a companiei din diferite puncte de vedere;
  • Le analizeaza si testeaza pe acestea pentru a descoperi care dintre ele functioneaza;
  • Are o intuitie de marketing extraordinara si o gandire anticipativa.

Zona de growth hack marketing este relativ noua si a fost dezvoltata de persoane tinere, cu o gandire inovativa. Drept urmare, cel care lucreaza in acest domeniu trebuie sa oglindeasca aceste calitati prin care garanteaza succesul celor care lucreaza cu o companie de growth hacking.

Cum functioneaza industria de growth hacker marketing?

Avand in vedere ca acest domeniu este caracterizat prin creativitate si inovatie, este de la sine inteles ca nu exista o formula a succesului in growth hacker marketing. In functie de profilul companiei si de target-ul propus, modalitatile de abordare variaza de la caz la caz. Daca te intrebi ce inseamna hacker si ce face mai exact, trebuie sa intelegi ca acest tip de marketing sustine ca orice este permis atat timp cat rezultatele scontate sunt atinse.

Foarte multe servicii de growth hacking isi propun sa creeze brand awareness apeland la diferite tactice menite sa adune cat mai multi utilizatori, insa exista si tehnici care nu sunt inca devoalate. Cu toate aceste, se stie ca o retete de growth promitatoare este reprezentata de metoda Pirate Metrics, inventata de Dave McClure, cunoscuta si ca pirate funnel sau AAARRR.

Daca vrei sa afli mai multe despre cum functioneaza aceasta, iti recomandam acest articol, unde vei gasi un ghid detaliat despre aceasta. Pe scurt, conceptul de pirate funnel curpinde skill-urile fundamentale ale unui growth hacker si garanteaza metode rapide si eficiente de a castiga cat mai multi clienti.

Growth hacker marketing pas cu pas!

In cazul in care esti dispus sa incerci noua metoda de marketing, trebuie sa stii ca ai extrem multe de castigat, iar riscurile la care te expui sunt foarte mici. Cu toate acestea, exista cativa pasi pe care trebuie sa ii urmezi atunci cand pornesti pe acest drum. Iata care sunt acestia!

Pasul 1 – Cunoaste-ti produsul

Desi pare evident, este esential sa cunosti produsul pe care il promovezi pana in cel mai mic detaliu! Sa iti cunosti produsul implica sa intelegi cum reactioneaza potentialii clienti la acesta. In prima faza, trebuie sa treci prin foarte multe faze de testare a produsului sau serviciilor oferite pentru a intelege cum este acesta vazut, ce avantaje si dezavantaje prezinta pentru a-l putea, ulterior, imbunatati.

Pasul 2 – Adu imbunatatiri constante

Chiar si cele mai de succes companii isi imbunatatesc constant serviciile, ceea ce le ajuta sa isi pastreze pozitia de top in domeniul lor. La fel face si un growth hacker – el ajusteaza neintrerupt produsele sau serviciile oferite pentru a fi sigur ca acestea satisfac nevoile clientilor cat mai mult timp. Pentru a face asta, trebuie sa apelezi la tehnici de optimizare si la diferite metode de testare.

Pasul 3 – Content marketing

Aceasta strategie presupune costuri reduse si rezultate uimitoare. Exista multe metode de a produce content marketing. De pilda, poti apela la bloggeri, YouTuberi, influenceri s.a.m.d. Daca alegi aceasta cale, asigura-te ca tot continutul postat este viabil din punct de vedere SEO pentru a capata vizibiliate maxima.

Pasul 4 – Produs marketing

Pentru a-ti face produsul cat mai atractiv pentru clienti, vei fi nevoit sa apelezi la ceea ce se numeste Product Marketing. Aceasta strategie implica organizare de evenimente categorizate drept exclusive, utilizarea marketingului afiliat, precum si promovarea produsului prin metode interactive.

Pasul 5 – Advertising

Acest pas nu este obligatoriu, insa este important sa stii ca growth hackerii aleg uneori sa foloseasca reclame plasate pe platforme de social media, precum si campanii PPC (pay per click) pentru promovarea diferitelor produse si servicii.

Exemple de firme care au folosit strategii de growth hacker marketing

Daca te intrebi ce companii au apelat la growth hackeri, vei fi suprins sa afli ca cele mai cunoscute nume din domeniul lor au utilizat timpuri aceasta strategie de marketing. Brandurile pe care le-a ajutat doar Sean Ellis, fondatorul acesui concept de marketing, sunt: Dropbox, Eventbrite, LogMeIn. Pe site-ul lui personal, Ellis recunoaste ca fiecare contract s-a soldat cu un profit de aproximativ un miliard de dolari.

Alte companii care au devenit cunoscute prin strategia implementata de growth hackeri sunt:

  • Facebook;
  • AirBnB;
  • Hotmail;
  • Instagram;
  • Pintrest.

De altfel, Ellis a publicat o carte denumita chiar “Hacking Growth”, tradusa in 15 limbi, si are un podcast intitulat “The Breakout Growth Podcast”. In cadrul acestora, Ellis a incercat sa impartaseasca viziunea lui asupra acestui domeniu care capata din ce in ce mai mult teritoriu in lumea marketingului digital.

Daca vrei sa afli mai multe despre acest subiect, vei gasi multe informatii relevante in cartea „Growth hacker in marketing: un abecedar al viitorului relatiilor publice, marketingului si publicitatii” de Ryan Holiday. Acest studiu este ideal pentru cei care vor sa afle mai multe despre unul dintre cele mai noi domenii de marketing online.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *