S-a vehiculat ca Facebook intentioneaza sa introduca reclame pe WhatsApp, reusind astfel sa monetizeze aplicatia de chat. Declaratia facuta de cei de la Facebook anunta ca aceasta schimbare va avea loc in anul 2020.

Am trecut deja de prima jumatate a acestui an, iar optiunea de monetizare WhatsApp nu a aparut inca. A renuntat Facebook la acest plan sau doar a adoptat o noua strategie? Iata ce se stie momentan despre acest update!

De ce a fost amanata decizia de a introduce reclame?

Aplicatia detinuta de Facebook este cea mai populara platforma de comunicare, cu peste 300 de milioane de utilizatori in lumea intreaga. Compania a fost cumparata in 2014 pentru suma de 22 de miliarde de dolari.

Cand Facebook a anuntat in 2019 ca intentioneaza sa introduca modalitati de a face bani din WhatsApp, subiectul acesta a fost pe buzele tuturor. Cu toate acestea, decizia a fost amanata si este normal sa te intrebi de ce. Se presupune ca motivul principal a fost respectarea intimitatii utilizatorilor.

Daca WhatsApp ar introduce reclame, inseamna ca ar invita in cadrul aplicatiei terti, carora le-ar vinde spatiu de promovare, schimband astfel zona de confidentialitate si intimitate pe care o ofera in momentul de fata utilizatorilor sai.

Activistii din zona de Privacy se opun vehement unei astfel de schimbari. Se pare ca fondatorii WhatsApp, Jason Koum si Brian Acton, fac parte din categoria de militanti activi pentru dreptul la intimitate pe Internet. De altfel, cei doi au parasit compania imediat ce aceasta a fost cumparata de Mark Zuckerberg.

In aceeasi perioada, Jason Koum a declarat ca nu sustine promovarea anunturilor avand in vedere contributia acestora la cultura consumului. Din cauza reclamelor, spune Koum, am ajuns sa lucram la joburi pe care nu le suportam doar pentru a cumpara bunuri de care nu avem nevoie.

Cu toate acestea, se stie ca fondatorii WhatsApp sunt impotriva platformei Facebook, recomandand de multe ori ca aceasta aplicatie sa fie dezinstalata din telefoanele utilizatorilor.

Exista optiunea de a introduce reclame in WhatsApp Business!

Singura modalitate de a genera bani online din aceasta aplicatie este prin WhatsApp Business, optiune introdusa la inceputul lunii mai 2020. Reclamele pot fi activate prin Click catre WhatsApp. Pentru a avea acces la acestea, trebuie sa ai un cont de afaceri in aplicatia de WhatsApp Business.

Daca vrei sa faci bani din WhatsApp Business, trebuie sa adaugi un buton Trimite mesaj in reclamele pe care le postezi pe Facebook sau pe Instagram. Acestea vor deschide un fir de conversatie in WhatsApp Business si le va permite clientilor sa interactioneze cu afacerea ta prin intermediul aplicatiei de comunicare.

Conform blogului Facebook for Business, obiectivele optiunii de Click catre WhatsApp sunt asemanatoare cu cele urmarite prin reclamele Click spre Messenger. Iata care sunt acestea!

  • generarea de potentiali clienti;
  • cresterea numarului de tranzactii;
  • adresarea si stabilirea de legaturi cu utilizatorii;
  • oferirea de raspunsuri la intrebari;
  • oferirea de asistenta.

Vor aparea reclamele si pe contul de WhatsApp personal?

Momentan, aceasta optiune ramane suspendata avand in vedere implicatiile de confidentialitate care trebuie luate in considerare. Exista o varianta in care compania ar folosi numerele de telefon pentru a conecta conturile de Facebook cu cele de WhatsApp. Pe baza acestei asocieri, se va hotari tipul de reclame care vor fi afisate in cadrul aplicatiei.

Totusi, aceasta optiune este controversata atat in interiorul firmei, cat si in afara ei. Astfel, este greu de crezut ca reclamele pe WhatsApp vor aparea in viitorul apropiat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *