Atunci cand lucrezi in social media, este important sa fii la curent cu modul in care evolueaza acest domeniu. Avand in vedere ca platformele de socializare au un caracter dinamic si prezinta o competitie ridicata, trebuie sa tii pasul cu ultimele trenduri in materie de social media.

Indiferent ca esti vlogger, influencer, blogger sau manager de social media, trebuie sa cunosti modul in care zona de social media Romania a evoluat in prima jumatate a anului 2020. Pentru a obtine aceste informatii, ai la dispozitie infograficele si statisticile realizate de cei de la Zelist. In cele ce urmeaza, ti-am pregatit o analiza comprehensibila a datelor adunate pana in momentul de fata despre social media Romania.

Social Media in Romania – Privire de ansamblu

Intre lunile ianuarie-mai topul celor mai utilizate aplicatii de social media a ramas constant. Primul loc a ramas ocupat de Facebook, urmat de YouTube si apoi de Instagram. In continuare, s-a observat ca majoritatea romanilor isi petrec timpul pe Twitter, FourSquare si Formuri. Ultimele trei locuri sunt ocupate de blogosfera, presa si TPU. 

Dupa cum observi, doar Facebook aduna 11 milioane de conturi si peste 81.000 de pagini active generand aproximativ 1.543.735 de postari. YouTube Romania are peste 866.000 de utilizatori activi, in aceasta cifra fiind inclusi atat cei care urca videoclipuri pe aceasta platforma, cat si cei care lasa comentarii.

Este important de mentionat ca ordinea topului celor mai accesate platforme de social media din Romania a ramas constant chiar si in autoizolare, cand romanii si-au petrecut majoritatea timpului in casa, conectati la mediul online.

Cat de importante sunt datele din social media pentru afacerea ta online?

Serviciul de monitorizare Zelist analizeaza blogosfera, twittosfera, presa online, precum si alte platforme de social media din Romania. In total, acesta aduna informatii din peste 7.000 de surse realizand un infografic lunar in care inregistreaza modul de evolutie al acestor site-uri si aplicatii. 

De altfel, Zelist pune la dispozitie variate date si statistici legate de mediul online din Romania. Pe site-ul lor, cei de la Zelist declara ca din baza lor de date fac parte urmatoarele surse: 

– 8.000 de publicatii (inclusiv comentariile acestora);

– 95.000 de bloguri (inclusiv comentariile acestora);

– 80.000 de pagini de Facebook;

– 85.000 de conturi business de Instagram;

– 866.000 de conturi de Youtube;

– 380.000 de conturi de Twitter;

– 387 de surse de tipul autoritati locale;

– 300 de forumuri;

– 149 de surse de tipul autoritati centrale.

Totodata, site-ul are o istorie de 10 de ani de adunat de date si informatii, ceea ce le ofera notorietate in domeniul monitorizarii marketingului online.

Daca ai o afacere online, este important sa iti monitorizezi audienta pentru a intelege cum poti imbunatati serviciile oferite. Daca lucrezi in industria de social media din Romania, este esential sa intelegi care sunt cele mai utilizate platforme de la noi din tara, deoarece vei vrea sa apelezi la acestea pentru a atrage cat mai mult trafic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *