Marketingul afiliat este folosit la nivel mondial atat de branduri renumite, cat si de afaceri de mica anvergura. Daca vrei sa intelegi cum functioneaza aceasta industrie si care sunt avantajele care o fac atat de populara, nu trebuie decat sa descoperi cateva date statistice adunate in ultimul an. Se spune ca cifrele nu mint, de aceea ar trebui sa parcurgi lista de mai jos, unde vei vedea cum arata marketingul afiliat din perspectiva numerelor.

De asemenea, daca ai nevoie de tool-uri de marketing afiliat, gasesti peste 10 instrumente extrem de utile aici si aici. In cazul in care esti la inceput de drum, nu ezita sa verifici lista cu trucuri pentru incepatori, unde vei descoperi ce inseamna marketing afiliat pas cu pas.

Ce inseamna marketing afiliat?

In primul rand, trebuie sa stii ca un program de afiliere ii implica pe afiliati, cei care folosesc site-uri afiliate pentru a promova produsele sau serviciile puse la dispozitie de un anumit brand. In reteaua de afiliere sunt incluse link-uri de afiliere, dar si un cookie care urmareste activitatea consumatorului care trece de pe site-ul de afiliere catre pagina de produs. In cazul in care clientul cumpara un produs folosind linkul de afiliere, afiliatul primeste un procent din valoarea acestuia.

Scurt istoric

Marketingul afiliat a fost inventat in anul 1989 de catre William J. Tobin. Folosind un program de afiliere de pe platforma Prodigy Network, compania detinuta de Toby (PC Flowers and Gifts) a castigat 6 milioane de dolari in mai putin de doi ani. In 1994, Lou Montulli a inventat cookie-urile si, pana in 1996, Amazon Associaties, BeFree si LinkShare au implementat programe de afiliere in cadrul companiilor lor.

In 1997 a fost lansat primul site de marketing afiliat, Refer-it.com, urmat curand de Comission Junction si Click Bank. In primul deceniu al anilor 2000, industria de marketing afiliat a fost in continua expansiune – au aparut ghiduri pentru marketingul online si au fost introduse reglementari oficiale pentru introducerea programelor de afiliere in sistemul taxelor.

De asemenea, legislatia le cerea bloggerilor sa mentioneze de fiecare data cand faceau parte dintr-un program de afiliere. In anul 2016, studiile aratau ca 81% de branduri si 84% de creatori de continut faceau parte dintr-un program de afiliere. De atunci, veniturile obtinute din acest tip de marketing cresc cu 10% anual, un procent care nu se va schimba cel putin pana in 2021.

Unde se gasesc cele mai profitabile programe de afiliere?

In momentul de fata, marketingul afiliat este in continua dezvoltare. Cifrele arata ca, in 2018, aceasta industrie valora peste 12 miliarde de dolari la nivel mondial. Cei mai multi bani vin din SUA si UE. Dupa Statele Unite, tarile care obtin cel mai mare profit din marketing afiliat sunt Marea Britanie, Germania, Japonia, Emiratele Arabe Unite si Indonezia.

Veniturile din marketing afiliat sunt mai mari decat PIB-ul multor tari, ceea ce te ajuta sa iti faci o idee referitoare la cat de profitabil este marketingul digital in ziua de astazi.

Aproximativ 15% din venitul generat de marketingul online provine din programe de afiliere. La nivel global, acestea reprezinta 10% din zona de ecommerce. Daca te intrebi cat se castiga din marketing afiliat, trebuie sa stii ca 50% dintre afiliati castiga aproximativ 20.000 de dolari anual, 35% dintre ei castiga intre 20.000 si 75.000 de dolari, iar 3.2% au venituri de aproape 150.000 de dolari pe an.

Influencerul care a obtinut cei mai multi bani online prin marketing afiliat este Jason Stone. Acesta a castigat 7 milioane de dolari in mai putin de un an participand la programe de afiliere pentru produse din zona de retail.

Cum arata datele demografice pentru marketingul afiliat?

Tarile care au cele mai multe programe de afiliere sunt SUA (57.44%), Canada (9.71%) si UK (5.24%). Aceste procente demonstreaza ca, daca stapanesti limba engleza, ai mai multe sanse sa obtii venituri dintr-un astfel de program. Publicul spre care este directionat acest tip de marketing se afla majoritar in SUA, in UE si in Marea Britanie. Dintre cei angajati intr-un program de afiliere, 54.23% sunt barbati si 42.97%, femei.

Care sunt cele mai profitabile industrii de marketing afiliat?

Nisa care are cele mai multe programe de afiliere este cea de moda (Fashion), urmata de industria de echipamente sportive (Sports and Outdoors). In top sunt incluse si afacerile de sanatate si frumusete (Health/Welness and Beauty), dar si cele de calatorit (Travel).

Cu toate acestea, topul industriilor care obtin cele mai multe venituri prin afiliere arata diferit. Pe locul 1 se afla zona de Retail cu un procent de 24%, urmat de zona de Telecom si Media – cu 24%. In continuare, zona de Travel aduce 16% din veniturile din marketingul afiliat, iar cea de finante aduce 9%.

Insa un trend care continua sa creasca in popularitate vine din zona de inteligenta artificiala (AI) si cautare vocala (voice search). Desi partea de continut ramane un element vital pentru zona de marketing afiliat, tehnologia intuitiva, menita sa simplifice munca celor aflati intr-un program de afiliere, este in continua expansiune.

Care sunt cele mai populare resurse pentru promovare produselor?

In ceea ce priveste modul de promovare al produselor afiliate, cifrele sunt foarte apropiate pentru metodele care detin primele pozitii in top. Pe primul loc apar serviciile SEO (69.22%), pe locul al doilea se afla retelele de socializare (67.32%), iar pe locul trei sunt blogurile (64.48%). Urmatoarele doua pozitii sunt ocupate de marketingul de tip email (41.47%) si de zona de Pay per Click (34.28%).

De altfel, traficul SEO are o rata de conversie de sapte ori mai mare decat orice alta metoda de promovare inclusa intr-un program de afiliere. Este foarte important ca platforma pe care alegi sa promovezi serviciul sau produsele brandului cu care lucrezi sa fie optimizata pentru mobil, din moment ce peste 51% de clienti declara ca au mai multa incredere sa cumpere de pe un site care arata bine pe mobil.

Dupa cum vezi, industria de marketing afiliat este una dintre cele mai sigure si eficiente metode de a face bani online in momentul de fata. Daca vrei sa iei parte la un program de afiliere, citeste articolul in care am compilat trucuri pentru incepatori in marketing afiliat. Daca ai nevoie de tool-uri care sa iti usureze meseria, gasesti peste 10 tool-uri eficiente aici si aici. Odata ce cunosti aceste informatii, iti va fi usor sa obtii o cariera in acest domeniu de succes.

Sursele din care au fost extrase datele oferite in acest articol sunt: HostingTribunal, 99Firms, Statista, Inc.com, Business Insider, Affise.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *