Aparitia Internetului este considerata una dintre cele mai mari revolutii din istoria omenirii. Magnitudinea acestui fenomen implica si diferite aspecte negative, pe care societatea spera sa le rezolve cu timpul. Unul dintre acestea se refera la confidentialitatea online si, mai exact, la faptul ca diferite aplicatii si website-uri pot fi intruzive atunci cand primesc acces la informatii personale.
De-a lungul timpului, au existat mai multe scandaluri pe aceasta tema, cel dintre Facebook si Cambridge Analytica fiind unul dintre cele mai notabile. Pe scurt, cei de la Facebook au fost acuzat ca au oferit la acces la informatii esentiale despre utilizatorii platformei, care au fost ulterior folosite in scopuri politice. Compania a fost amendata pentru acel episod si a introdus diferite modificari in termenii de confidentialitate.
Cu toate acestea, este inevitabil sa nu te intrebi ce poti face pentru a te asigura ca site-urile pe care intri si aplicatiile pe care le instalezi nu au acces nelimitat la detalii personale despre tine. Desi nu poti sa renunti complet la prezenta online, exista cateva trucuri la care poti apela pentru a te asigura ca oferi cat mai putine date despre tine. Iata cateva dintre acestea!
1. Foloseste Password Manager
Cele mai rezistente parole sunt cele alcatuite din caractere aleatorii, fie litere sau cifre. Din moment ce o insiruire intamplatoare de caractere nu este inclusa in nicio sursa (dictionar sau site), este mai putin probabil ca un sistem sa gaseasca acea informatie si sa-ti sparga contul. Partea mai putin buna la o astfel de parola consta in faptul ca este aproape imposibil de memorat.
De aceea, ai nevoie de o aplicatie in care iti poti stoca parolele. Un serviciu de tipul Password Manager iti pastreaza toate parolele intr-un spatiu criptat si protejat. Desi Google Chrome sau telefoanele Samsung iti ofera un Password Manager implicit, expertii recomanda sa folosesti o aplicatie separata pentru astfel de servicii. De pilda, LastPass este alegerea preferata a lui Joe Baker, Administrator de Sisteme IT pentru Anderson Technologies.
2. Cand esti conectat la o retea publica de Wi-Fi, alege VPN
Daca te afli intr-un spatiu public si vrei sa te conectezi la o retea, este recomandat sa alegi VPN (virtual private network). Astfel, vei evita situatia in care datele tale sunt transmise catre alti utilizatori conectati la aceeasi retea.
De asemenea, VPN poate ascunde transmisia de date realizata cu device-ul tau, ceea iti ofera acces la o navigare sigura si la o paleta mai larga de informatii. Cu toate acestea, esti sfatuit sa citesti intotdeauna termenii si conditiile atunci cand te conectezi la o retea publica de Wi-Fi pentru a afla cine colecteaza informatii despre tine.
3. Seteaza-ti preferintele pe acces limitat
Aplicatiile cer permisiunea sa acceseze diferite functii din device-ul tau si, de cele mai multe ori, le aprobi fara sa te gandesti prea mult la acest aspect. Insa ar trebui sa ti se para suspect daca o aplicatie care nu are nevoie de microfonul tau solicita acces la acesta. In meniul de Setari, vei gasi functiile la care fiecare aplicatie are acces si le poti anula pe cele cu care nu esti de acord.
4. Informeaza-te despre site-urile si aplicatiile pe care le utilizezi
Inainte de a te inregistra pe un site nou sau de a instala o aplicatie, este bine sa cercetezi putin istoricul acestora. Expertii recomanda sa cauti pe Google numele companiei insotit de termenul „data scandal” sau „scam”. Rezultatele gasite ar trebui sa iti ofere cateva informatii despre politica de confidentialitate a companiei.
De asemenea, exista cateva studii ce analizeaza care sunt cele mai sigure aplicatii pe care le poti folosi. Iata care este topul companiilor ce tin cel mai mult la intimitatea utilizatorilor lor!
- Cel mai sigur browser: Firefox;
- Cea mai sigura extensie de browser: Privacy Badger;
- Cel mai sigur password manager: LastPass;
- Cea mai sigura aplicatie de mesagerie: Signal;
- Cel mai sigur VPN: iVPN;
- Cel mai sigur program antivirus si antimalware: Bitdefender.
5. Limiteaza-ti expunerea pe social media
Scandalul legat de Facebook si Cambridge Analytica a tras un semnal de alarma pentru informatiile pe care suntem dispusi sa le impartasim cu retelele de social media. Fara sa iti dai seama, aceste platforma iti creeaza un profil (denumit shadow profile) in care apar informatii de tipul: ce iti place, ce iti displace, ce inclinatii politice ai, ce orientari religioase si multe altele.
Se subintelege ca nu este recomandat sa iti expui personalitatea in aceasta maniera. Nu inseamna ca trebuie sa iti stergi conturile de social media, ci doar ca e cazul sa limitezi informatiile pe care le oferi. Pentru asta, e nevoie sa intri in setarile telefonului tau, precum si in ale aplicatiei, si sa elimini surplusul de informatii despre tine. Nu lasa decat strictul necesar in ceea ce priveste detaliile personale.
6. Instaleaza-ti noile versiuni de software
Expertii in tehnologia online sustin ca, pentru protejarea datelor tale, este vital sa instalezi noile versiuni de software atat pe Android, cat si pe iOS. Se pare ca update-urile iti permit sa fii „cu un pas” inaintea hackerilor.
Noua versiune de software este ca un vaccin pe care il faci in mod regulat telefonului tau. Hackerii gasesc constant metode noi de a-ti sparge contul, iar update-urile oferite pentru device sunt menite sa tina pasul cu acestea si sa ii ofere telefonului tau protectia de care are nevoie.
7. Descarca aplicatii doar din magazinele oficiale
Atunci cand instalezi o noua aplicatie, aceasta trebuie sa fie descarcata din magazinul original Google sau Apple. Desi aceasta metoda nu iti garanteaza ca vei fi 100% protejat, aplicatiile din aceste magazine online au trecut deja printr-un test standard, care a confirmat ca respecta criteriile standard de calitate si siguranta.
Daca descarci din orice alta sursa, risti sa iti expui device-ul la ransomware, malware, spyware si la virusi de tip trojan. Sansele se reduc semnificativ atunci cand apelezi la magazinele oficiale pentru a obtine aplicatiile pe care ti le doresti.
8. Nu ignora termenii si conditiile!
E adevarat ca termenii si conditiile sunt prea lungi pentru a fi citite, insa acestea sunt importante si trebuie cunoscute. Daca vrei sa afli ce este inclus in regulile cu care ai fost de acord cand ai instalat o aplicatie sau cand ti-ai facut cont pe un site, exista diferite trucuri la care poti apela.
De pilda, ToSDR este un serviciu care iti prezinta un rezumat succint al termenilor si conditiilor cu care ai fost de acord pentru diferite site-uri: Facebook, Google, YouTube, Amazon, Twitter, IMDb, Instagram, Reddit, Netflix si multe altele. De asemenea, poti descarca extensia lor de browser care iti va rezuma punctele esentiale ale fiecarui contract online pe care va trebui sa il „semnezi”.
Daca folosesti cele 8 trucuri prezentate in aceasta lista, vei face un progres semnificativ pentru siguranta ta online. In cazul in care vrei sa afli mai multe despre subiect, iti recomandam prima parte a articolului Confidentialitate online, unde vei gasi mai multe informatii despre ce trebuie sa faci pentru a limita accesul aplicatiei Instagram la datele tale personale.