Infrastructura pe care este construit acest model este similara cu cea folosita de Facebook Pay.

Mark Zuckerberg, directorul executiv al companiei, a anuntat la inceputul anului 2020 ca va oferi aceste servicii, pentru inceput in India, Indonezia si Mexic. Totusi, pe 15 iunie 2020, Zuckerberg a anuntat ca WhatsApp Pay a fost lansat si este disponibil exclusiv in Brazilia, dar si ca urmeaza sa ofere informatii „mai multe in curand”.

WhatsApp Pay – ce este?

WhatsApp Pay este un serviciu de plata in-chat care le permite utilizatorilor sa transfere bani catre persoanele din lista lor de contacte. Este un serviciu bazat pe plati de tip UPI, prin care poti primi si trimite bani instantaneu.

Cum functioneaza?

Utilizatorii pot trimite bani doar cu ajutorul chatului. Pentru asta, e nevoie sa apese pe iconita de Share File si sa selecteze optiunea Payment, care este disponibila in meniul shortcut. Tot aici se gasesc informatii referitoare la istoricul tranzactiilor, precum si detaliile de cont.

Sistemul de plata are la baza interfata Unified Payments (UPI), care permite transferul banilor fara a introduce contul bancar sau alte detalii asemanatoare despre cel care primeste bani online. Pentru a trimite suma, nu este nevoie decat de ID-ul UPI al contului la care vrei sa ajunga.

Cand a fost lansat WhatsApp Pay?

Optiunea de WhatsApp Pay a fost lansata la nivel de test in anul 2018, in India. Astfel, milioane de utilizatori au putut folosi serviciul de plata, care semnase un contract de parteneriat cu banca indiana ICICI Bank.

Desi WhatsApp planuia sa lanseze oficial acest serviciu in India, eforturile lor au fost tinute pe loc de catre autoritati. Drept urmare, serviciul exista in India inca sub forma de test si a fost lansat oficial in Iunie 2020 in Brazilia.

De ce Brazilia?

Cei mai multi utilizatori WhatsApp se afla in India, insa compania nu a primit acordul autoritatilor de a lansa oficial serviciul de WhatsApp Pay acolo. Drept urmare, compania detinuta de Facebook s-a indreptat spre a doua cea mai mare piata a lor, Brazilia.

In Brazilia, exista peste 120 de milioane de utilizatori WhatsApp. Desi numarul este mult mai mare in India, unde exista peste 400 de milioane de utilizatori, aplicatia de mesagerie a ales sa isi lanseze serviciul de plata in tara sud-americana, unde au reusit sa obtina acordul oficial pentru implementarea acestui feature financiar.

Iata ce au declarat cei de la WhatsApp pe blogul lor: „In centrul comunitatilor braziliene, se afla peste 10 milioane de afaceri de dimensiuni mici si micro. Este natural sa trimiti un mesaj unui business atunci cand cauti raspunsul la o intrebare. Pe langa faptul ca vezi catalogul magazinului online, acum ai optiunea sa platesti pentru produse direct din aplicatie.”

De asemenea, cei de la WhatsApp au adaugat ca serviciul de plata va putea fi folosit si pentru a transfera bani online celor apropiati, o masura eficienta in contextul distantarii sociale. De altfel, serviciul va fi oferit gratuit pentru persoane fizice, in timp ce companiile vor achita o taxa asa cum se intampla de fiecare data cand accepta o tranzactie indiferent de platforma folosita.

In incheierea declaratiei, WhatsApp spune ca serviciul WhatsApp Pay va fi disponibil in curand pentru utilizatorii aplicatiei de mesagerie din toata lumea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *