Pentru multe branduri, prima jumatate a anului 2020 a reprezentat o proba de foc pentru afacerea lor, care a determinat daca aceasta va supravietui pe termen lung sau daca se va scufunda. Pentru Stefan Chiritescu (Kubis), contextul creat de COVID-19 este „cea mai mare oportunitate pe care zona de marketing a primit-o in ultimii ani”.
Descopera, in cele ce urmeaza, care au fost macro-trendurile si strategiile diferitelor branduri in aceasta perioada!
1. Empatie
In cadrul conferintei online Virtual Summit, Hortensia Nastase, vice-presedinte Lowe Group, a analizat care au fost strategiile de promovare ale brandurilor in timpul autoizolarii din prima jumatate a anului 2020.
Aici, Hortensia Nastase a vorbit despre empatia din spatele campaniilor de branding din aceasta perioada. Increderea consumatorilor in publicitate a crescut la 72%. Brandurile au continuat sa comunice, insa ce a contat a fost cum au facut-o si ce le-au spus oamenilor. Relatia cu consumatorul se construieste in vremuri de pace, nu in momente de criza.
In fiecare zi, un brand trebuie sa se conecteze cu consumatorul sub orice forma. In timpul autoizolarii, brandurile au folosit canale de social media, care le-au permis sa interactioneze cu cei carora le-au castigat increderea.
2. Adaptabilitate si viteza de reactie

Acest aspect nu se refera la competitivitate, ci supravietuire. Cand a inceput starea de urgenta in Romania, planurile s-au schimbat pentru toata lumea si au rezistat cei care s-au adaptat. De exemplu, multe companii au renuntat la reclamele traditionale si s-au adaptat realizand reclame grafice. Personajele ilustrate au luat locul actorilor, iar cladirile desenate le-au inlocuit pe cele din beton.
Acesta este un exemplu excelent de strategie al brandurilor care s-au adaptat situatiei de lock down. Alt exemplu de succes este Glovo, care s-a extins rapid in aceasta perioada. Au gasit un partener cu care sa faca o expansiune in teritoriu (Kaufland si McDonald’s). Aceasta companie a raspuns la o situatie de criza fara sa stea foarte mult pe ganduri si au avut doar de castigat.
3. O noua realitate
Totul s-a mutat intr-o realitate online, in VR, industria jocurilor video. Fotbalul real s-a mutat de pe stadion in consola, intalnirile pe aplicatii de dating. Acesta este doar inceputul unei noi realitati.
Viata se va muta din lumea reala intr-o realitate virtuala, iar brandurile de succes au inteles ca cea mai buna solutie pe care o au la indemana este sa se adapteze la aceasta.
Tot Stefan Chiritescu a identificat mai multe strategii prin care oamenii au incercat sa se adapteze. Aceste strategii umane pot fi identificate si la branduri. Iata care au fost cele trei reactii inregistrate:
- cea in care accentul pica pe colaborari;
- cea in care se incearca sa se apere ce s-a construit pana acum;
- cea in care oamenii au recunoscut ca nu au mai trecut prin asta si au cautat solutii.
4. Relatia cu influencerii
Pentru branduri, un influencer este un „vehicul media”. Drept urmare, este responsabilitatea companiilor sa isi aleaga cu grija canalele de comunicare. Exista atat de multe platforme de social media incat a aparut termenul umbrela de creatori de continut. Vlogerii, bloggerii, instagramerii, TikTokerii isi pot crea propriile imperii online.
Companiile ar trebui sa reevalueze acest aspect. Conteaza ce tip de influencer folosesti pentru a promova un anumit tip de continut. Conform lui Gabriel Patru (Therefour), un brand trebuie sa reconsidere doua aspecte.
- Aspectul de business: o examinare punctuala, care sa raspunda la intrebarile: cati bani s-au investit in reclama facuta de un influencer si ce venituri au venit la schimb?
- Aspectul moral: ce comunica acesti influenceri? Sunt relevanti pentru strategia ta?
Astfel, este recomandat ca brandurile sa investeasca foarte mult timp in alegerea unui influencer care sa le promoveze produsele si sa monitorizeze constant progresul acestuia.
In strainatate, publicitatea online depaseste publicitatea traditionala pentru prima oara in istorie. Aici se acorda mai mult buget si de aici vin mai multe rezultate. La noi, insa, lucrurile stau putin diferit.
In Romania, mediul digital este complementar cu televizorul, motiv pentru care business-urile ar trebui sa combine ambele medii in continuare.