Industria de freelancing se afla intr-o expansiune continua, iar datele adunate la inceputul acestui an confirma dezvoltarea prolifica a acestui domeniu. Se spune ca cifrele nu mint, motiv pentru care ar trebui sa descoperi cum arata datele referitoare la liberii profesionisti in momentul de fata.

Pentru inceput, iata cateva date cu caracter orientativ referitoare la aceasta meserie:

  • Aproximativ 30 de milioane de freelanceri intentioneaza sa ramana in acest domeniu pe o perioada nelimitata.
  • La nevoie, 25% dintre freelanceri pot gasi de lucru intr-o zi.
  • AI, Instagram si strategie de brand sunt cele mai cautate nise.

Cate ore lucreaza un freelancer?

Trebuie sa stii ca 38% dintre muncitorii independenti se considera freelanceri, iar, in momentul de fata, numarul de freelanceri a crescut cu 4 milioane fata de anul 2014. Aproximativ 61% dintre ei spun ca au ales singuri aceasta meserie – restul au fost nevoiti sa lucreze ca freelanceridupa ce au ramas fara slujba.

In total, freelancerii americani petrec peste 1 miliard de ore lucrand pe saptamana. Dintre acestia, 61% activeaza in 2 sau 3 domenii diferite. Conform chestionarelor, 95% dintre ei aplica la joburi care le permit sa isi imbunatateasca aptitudinile. Aproximativ 70% colaboreaza pentru 2-4 proiecte simultan.

In anul precedent, 71% dintre freelanceri au raportat ca au gasit mai usor de munca online si este preconizat ca, in urmatorii 5 ani, 43% dintre cei care activeaza pe piata muncii se vor orienta spre joburi de freelancer.

Cat castiga un freelancer?

Industria freelancing-ului o duce foarte bine, avand in vedere ca suma castigata de freelanceri a reprezentat 1 trilion de dolari din economia Statelor Unite in 2019. Totusi, in primul an, cat castiga un freelancer nu depaseste 10 dolari pe ora.

Aproximativ 25% dintre liberii profesionisti prefera sa lucreze de acasa, aspect care le creste performanta cu 13%. In timp ce femeile castiga sub 25.000$ pe an, barbatii sunt mai predispusi sa fie pacaliti de clienti.

Anumite date indica faptul ca 43% dintre freelanceri se simt mai putin stabili din punct de vedere financiar de cand au inceput sa lucreze ca liber profesionisti.

Statistica Upwork

Datele primite din partea platformei Upwork sunt relevante pentru a intelege cum functioneaza piata de freelancing. Daca esti curios sa afli care este diferenta dintre cei doi giganti ai freelancingul, poti citi mai multe despre batalia Upwork vs. Fiverr aici.

In cazul in care te intrebi cat castiga un freelancer pe Upwork, trebuie sa stii ca raspunsul variaza in functie de anumite criterii. In momentul de fata, 12 milioane de freelanceri sunt inregistrati pe Upwork. Anual, veniturile totale incasate de acestia insumeaza aproximativ 1 miliard de dolari.

Insa cat castiga un freelancer depinde de tipul de munca pe care il efectueaza. De exemplu, cei din zona de content writing obtin 15-80 de dolari pe ora. Un developer castiga intre 15 si 150 de dolari in acelasi interval, iar un graphic designer poate castiga undeva intre 20 si 150 de dolari.

In concluzie…

Munca unui freelancer aduce atat avantaje (poate munci de oriunde si oricand), cat si dezavantaje (insecuritate financiara). Cu toate acestea, datele prezentate ilustreaza faptul ca freelancing-ul este unul dintre joburile care devin tot mai populare odata cu trecerea timpului.

Informatiile din acest articol au fost extrase din datele oferite de And Co, Forbes, Upwork, Small Business Trends si Glassdoor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *