Daca te hotarasti sa devii freelancer, vei avea parte de un program de lucru flexibil si vei putea munci oriunde si oricand doresti. Pentru multi, acesta pare jobul de vis, insa exista cateva aspecte la care trebuie sa fii atent cand te hotarasti sa pornesti pe acest drum.
E important sa inveti cate ceva de la cei cu experienta in domeniu. Astfel, atunci cand vei cauta joburi freelancer, vei reusi sa eviti cele mai comune greseli si vei sti care sunt pasii esentiali pe care trebuie sa-i urmezi pentru a deveni un freelancer de succes.
Foloseste aplicatii care te ajuta sa iti organizezi programul
Multi freelanceri recunosc ca nu s-ar fi descurcat daca nu ar fi avut la indemana anumite aplicatii, menite sa le usureze munca. De pilda, intr-un articol pentru Forbes, Steve Olenksi recunoaste ca meseria de freelancer atrage dupa sine foarte multa responsabilitate: „Nu doar ca trebuie sa muncesti full-time pentru a le oferi clientilor tai ce-si doresc, dar este necesar sa iti administrezi bugetul, sa stabilesti intalniri si sa ai grija de alte aspecte care, intr-un loc de munca traditional, sunt responsabilitatea managerului.”
Pentru a face fata ritmului de lucru alert, Olenksi a apelat la cateva aplicatii pe care le poti folosi si tu. Una dintre ele este PocketSuite, pe care o poti descarca gratuit pe telefonul tau. Cu ajutorul acesteia, vei reusi sa lucrezi in mod eficient. Vei programa intalniri cu clientii, vei accepta plati online si vei incasa o taxa de fiecare data cand unul dintre clienti anuleaza intelegerea voastra.
Evernote este o alta aplicatie care se va dovedi nespus de folositoare. Aici poti salva orice tip de document ai nevoie, de la tabele cu informatii exclusive pana la notite cu detalii de care ai nevoie pe termen scurt. Marele avantaj al acestei aplicatii este ca sincronizeaza telefonul cu laptopul, ceea ce iti permite sa lucrezi de oriunde te afli.
Invata sa-ti administrezi finantele
Ca freelancer, este important sa stapanesti tehnici simple si eficiente, care sa te ajute sa administrezi banii fara prea multe batai de cap. Nicole Friesen ii sfatuieste pe freelancerii aflati la inceput de drum sa urmeze cateva recomandari de bun simt. In primul rand, este important sa iti notezi fiecare proiect la care ai participat – pentru asta, poti folosi o aplicatie precum Cushion, special gandita pentru freelanceri.
De asemenea, trebuie sa pastrezi chitantele si orice alte documente care dovedesc ca ai primit bani online pentru munca ta. Poti folosi Google Drive sau aplicatia Gekko pentru a te asigura ca nu pierzi niciun act important. De asemenea, Friesen spune ca, odata ce ai obtinut suficient venit din meseria de freelancer, ar trebui sa angajezi un contabil. Daca nu iti permiti un astfel de serviciu full-time, poti stabili o discutie contra-cost cu un contabil, in urma careia sa inveti mai multe despre cum sa iti organizezi bugetul.
Elimina, pe cat posibil, elementele care te-ar putea distrage
Uneori, productivitatea depinde de puterea ta de concentrare. Cand esti distras, este posibil sa pierzi mai mult timp chiar daca lucrezi la un proiect relativ simplu. Daca te confrunti cu aceasta problema destul de des, trebuie sa afli ca nu esti singur. Din fericire, exista aplicatii care te ajuta sa iti monitorizezi timpul de lucru.
Brooke O’Neill recomanda Freedom, un program care te deconecteaza de la Internet pentru o anumita perioada setata de tine. De asemenea, poti folosi TomatoTimer.com, un site care iti ofera 25 de minute de lucru linistit, timp in care nu vei primi notificari sau alte mesaje. Site-ul te anunta cand s-a scurs timpul de lucru, moment in care poti opta pentru o pauza de 5 minute sau pentru una de 10.
Inregistreaza-ti interactiunile
Anne Ford, un freelancer din Chicago, recunoaste ca inregistreaza toate interviurile cu clientii sai folosind aplicatia TapeACall. Daca esti nevoit sa transcrii aceste interviuri, poti apela la Scrievener.com, care are o interfata menita sa faciliteze trecerea continutului din format audio in scris.
Daca vrei sa afli mai multe despre cum sa fii un freelancer de succes, iti recomandam cartea „Freelancer Bible” scrisa de Sara Horowitz, fondatoarea Uniunii Freelancerilor din SUA. Acest ghid elaborat iti va oferi toate informatiile de care ai nevoie pentru a iti crea o cariera in acest domeniu.