Este pentru prima data in istorie cand o companie de social media recurge la masuri juridice pentru pedepsirea celor care nu respecta regulile inscrise in sectiunea de „Termeni si conditii”. Astfel, Facebook a deschis procese atat in Europa, cat si in SUA, impotriva celor care au utilizat programe de software pentru a obtine like-uri si comentarii false pe retelele de socializare.

Scopul pe care cei de la Facebook il urmaresc este eliminarea completa si definitiva a acestor companii de pe cele mai importante platforme de socializare la nivel mondial, Facebook si Instagram. Iata ce se stie momentan despre aceste procese!

Procesul din Europa

Compania data in judecata de cei de la Facebook este localizata in Spania si se numeste MGP25 Cyberint Services. Firma spaniola este acuzata ca ar fi cumparat servicii de promovare online, rezultate intr-un numar fals de like-uri si comentarii.

Compania spaniola este de mica anvergura, avand un venit anual de sub 100.000 $. Prin acest proces, Facebook demonstreaza ca are de gand sa adopte masurile legale necesare impotriva oricarui utilizator, indiferent de valoarea acestuia.

Procesul din Statele Unite

Procesul intentat impotriva companiei americane Massroot8 este putin diferit fata de cazul european. Firma din SUA a violat termenii si conditiile Facebook prin utilizarea unui software care a oferit acces la datele personale ale utilizatorilor sai. Datele culese de aceasta companie includ numere de telefon, data de nastere, sexul si adresa de e-mail.

Dupa ce au obtinut datele de logare ale utilizatorilor, cei de la Massroot8 au folosit un program prin care au controlat o retea de roboti, „deghizati” ca dispozitive de Android. S-a demonstrat ca aceasta compania a accesat peste 5.500 de conturi, incalcand astfel nu doar prevederile Facebook, ci si pe cele stipulate in Computer Fraud and Abuse Act (CFAA), legea americana impotriva fraudei si abuzului computerizat.

Astfel, Facebook il da in judecata pe Mohammad Zaghar, detinatorul site-ului care acum este inchis, pentru o suma de cel putin 75.000 de dolari. Desi Zaghar nu a facut nicio declaratie oficiala, s-a descoperit ca acesta este implicat in cazuri de vanzare si cumparare de like-uri si followeri de mult timp.

Acesta este doar inceputul!

Datele furate de la utilizatorii Facebook sunt extrem de valoroase pentru cei care cauta o „scurtatura” pentru a obtine bani online. De exemplu, cei de la The Crunch au descoperit ca 220 de milioane de numere de telefon ale utilizatorilor Facebook au fost puse la vanzare pentru 1.000 de dolari pe piata neagra in anul 2019.

Cele doua exemple din acest articol sunt doar ultimele procese intentate de cei de la Facebook in prima jumatate a anului 2020 impotriva acestor actiuni. Intr-o declaratie de presa, Jessica Romero, directorul de Enforcement & Litigation Facebook, a spus ca „prin aceste procese, vrem sa transmitem ca serviciile noastre nu tolereaza activitatea de frauda sub nicio forma”.

Pana in 2020, atunci cand identifica activitati suspicioase in cadrul platformei, Facebook bloca utilizatorii sau conturile vinovate. Se pare ca, de acum inainte, compania va recurge la masuri mult mai grave pentru pedepsirea acestor actiuni. In prima jumatate a anului, Facebook a dat in judecata 6 companii care nu au respectat Termenii si Conditiile companiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *