In cadrul blogului nostru, ti-am oferit nenumarate strategii de promovare a unui brand, toate extrem de utile pentru cei care lucreaza in zona de Influencer Marketing, de marketing afiliat, pentru freelanceri ori pentru cei care vor sa isi lanseze o afacere online.

Acum, insa, a venit momentul sa ne oprim asupra catorva contra-exemple, din care sa inveti ce sa NU faci atunci cand creezi o campanie de marketing. Descopera, in cele ce urmeaza, 7 dintre cele mai criticate reclame din toate timpurile.

Nationwide – Baiatul pe moarte

Reclama celor de la Nationwide infatiseaza un baietel care nu va apuca sa participe la diferite activitati pentru ca a murit intr-un accident. Difuzata in cadrul evenimentului Superbowl, aceasta reclama a fost aspru criticata pentru lipsa de efort depusa.

In general, audienta vrea sa empatizeze cu un personaj care depaseste diverse evenimente tragice si neplacute. De asemenea, nu trebuie sa promovezi un serviciu (in cazul acesta, asigurari) apeland la sentimente negative, precum frica.

Dove – Lotiune de corp cu note rasiste

Pentru a promova o lotiune de corp, cei de la Dove au recurs la o femeie de culoare care foloseste produsul si devine o femeie de rasa caucaziana. Mesajul a fost perceput in felul urmator: sa fii de culoare inseamna sa fii murdar, iar sa fii alb inseamna sa fii frumos. Cei de la Dove au retras reclama si si-au cerut scuze oficial pentru aceasta.

Ultra Tune – Salvarea sexista

Aici, doua femei incearca sa scape dintr-un accident de masina. Dupa ce are loc explozia automobilului, un barbat vine sa le salveze. De-a lungul timpului, cei de la Ultra Tune au fost aspru criticati pentru promovarea sexismului si a stereotipurilor de gen, iar aceasta reclama nu reprezinta o exceptie.

Pepsi – Live for Now

Cei de la Pepsi au creat o reclama in care Kendall Jener ajunge in mijlocul protestelor, unde distractia pare sa fie in toi, si ii ofera unui jandarm o doza de suc. Productia acestui spot publicitar a ratat scopul protestelor si a neglijat nedreptatile de ordin social care i-au facut pe oameni sa iasa in strada. Drept urmare, reclama a fost retrasa de pe piata in 48 de ore de la lansare.

Bud Light – #upforwhatever

Principala problema cu aceasta reclama este reprezentata de hashtagul pe care l-a creat. Promovand ideea de Up for Whatever, cei de la Bud Light au anulat posibilitatea de a spune „Nu”. Avand in vedere ca alcoolul este una dintre cauzele care conduc la viol, este destul de evident ca firma de bauturi alcoolice nu si-a ales cuvintele cu grija.

Nivea – “White is purity”

La fel ca cei de la Dove, Nivea a mizat pe ideea de suprematie a albului pentru a promova un nou antiperspirant. Vazand reactiile negative starnite, Nivea a retras reclama si si-a cerut scuze in mod oficial.

Peloton – Cadoul de Craciun

In cadrul acestui clip publicitar, un barbat ii ofera in dar sotiei sale o bicicleta eliptica. Femeia din reclama este extrem de slaba in imaginile de „dinainte”, precum si in cele de „dupa”. Astfel, din cauza problemelor de imagine corporala, cei de Peloton au primit recenzii extrem de negative.

McDonald’s – Copilul in doliu

Lansata in Marea Britanie, aceasta reclama arata un baiat care si-a pierdut tatal si care cauta prin obiectele ramase de la acesta. In scena urmatoare, este dus la McDonald’s de mama lui, unde comanda un sandvis cu peste. Compania de fast food a fost acuzata de insensibilitate, precum si de faptul ca profita de doliul unui copil, motiv pentru care reclama a fost anulata.

Acestea sunt doar cateva exemple de reclame realizate extrem de slab. Cand vrei sa promovezi un produs sau anumite servicii, evita sa recurgi la subiecte sensibile pentru a nu ajunge in aceeasi situatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *